Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków


Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń wykorzystywana jest do badania składu mleka pod względem zawartości tłuszczu, białka, laktozy, wody, soli, suchej masy i substancji stałych. Można także za ich pomocą dokonać pomiaru temperatury próbki mleka. Próbka analizowana jest metodą termo-optyczną, a wyniki otrzymuje się po zaledwie kilkudziesięciu sekundach. Dodatkowe kalibracje dla mleka to ogólna kwasowość, wolne kwasy tłuszczowe, kazeina i mocznik. Drugą grupę analizatorów stanowią urządzenia, wykrywające obecność w mleku antybiotyków, takich jak beta-laktamy czy tetracykliny. Analizatory mleka zaaprobowane przez Państwowy Instytut Badawczy to testy Ballya Just testy. Analizatory mleka to urządzenia niezbędne z punktu widzenia bioprotekcji procesów technologicznych.

Ballya Just Test czyli jak to działa?

Firma BALLYA pierwszy test na antybiotyk opracowała w 2007 roku i uznawana jest w Azji za autorytet w dziedzinie sprzętu do bezpieczeństwa żywności. Analizatory mleka firmy BALLYA wykorzystują metodę immunoreceptorową. Przeznaczone są do badania mleka krowiego, koziego i owczego. Pozwalają wykryć w próbce kilkanaście antybiotyków z grupy beta-laktamowej i tetracyklin. Test sygnalizuje przekroczenie dopuszczalnych limitów maksymalnych tych substancji w próbce surowego mleka. Testy BALLYA JUSTEST dostępne są na rynku w dwóch wariantach. Testy służą do wykrywania w mleku antybiotyków na poziomie limitów dopuszczonych zarówno przez UE, jak i Unię Celną. Analizują próbkę w temperaturze 42˚C w 10 minut. Przeprowadzenie analizy nie jest skomplikowanym procesem. Wystarczy pobrać próbkę mleka, przenieść ją do studzienki i umieścić probówkę w inkubatorze. Po 3 minutach umieszcza się pasek testowy z odpowiednimi receptorami w studzience i po 7 minutach można odczytać wynik. Wynik odczytywany jest metodą wizualną na podstawie intensywności kolorów na pasku testowym, które odpowiadają poszczególnym grupom wykrywalnych antybiotyków. Przyjmują one postać jednej lub dwóch różowych linii na pasku bibułowym.

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić...

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę? Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać...

Kultury bakterii w twarogu

Kultury bakterii w twarogu

Twaróg należy do najzdrowszych przetworów mlecznych. Choć ma stosunkowo niską zawartość wapnia, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin A, D oraz B12, a także cynku i potasu. Aby uzyskać ten wartościowy produkt, potrzeba dobrej jakości mleka i...