Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę?


Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać analizy mleka samodzielnie przy użyciu nowoczesnych analizatorów. Takie rozwiązanie ma wiele plusów. Przede wszystkim pozwala na znacznie skrócenie czasu oczekiwania na wyniki analizy, ponieważ można je otrzymać już po kilku minutach od wprowadzenia próbki do inkubatora. Co więcej, przeprowadzanie analiz we własnym zakresie to duże korzyści ekonomiczne i możliwość wpracowania satysfakcjonujących oszczędności finansowych w dłużej perspektywie czasu. 

Zgodnie z postanowieniami Polskiej Normy PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu – Wymagania i badania, ocena jakościowa mleka może być wykonana w laboratorium własnym podmiotu skupującego mleko lub zlecona do wykonania przez laboratorium obce.

Jak można samodzielnie badać mleko?


Samodzielne badanie mleka można przeprowadzać z użyciem mniej lub bardziej zaawansowanych technologicznie urządzeń. Na uwagę zasługują antybiogramy, dzięki którym można zbadać stopień namnażania się drobnoustrojów oraz urządzenia mierzące oporność elektryczną i odczyn komórkowy TOK. W drugim przypadku wykorzystuje się testy mastitis, umożliwiające wykrycie podwyższonej ilości komórek somatycznych. Substancje hamujące można wykryć za pomocą inkubatora, w którym wykorzystuje się ampułki z zarodnikami, pożywką i wskaźnikiem pH. Obecność substancji hamujących będzie zwalniać lub hamować proces rozwoju bakterii, co zaobserwujemy po kolorze wskaźnika. Wykrycie antybiotyków w próbce mleka jest również możliwe przy użyciu testów Ballya Just testy, których zasada działania polega na umieszczeniu próbówki z próbką mleka w inkubatorze i odczytaniu wyniku po 10 minutach na bibułowym pasku kontrolnym. 

Pamiętajmy, że mleko przeznaczone do skupu nie może zawierać więcej niż 400 tys. komórek somatycznych i 100 tys. drobnoustrojów w 1 mililitrze, nie może zawierać substancji hamujących oraz nie może być fałszowane wodą.

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić...

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń...

Kultury bakterii w twarogu

Kultury bakterii w twarogu

Twaróg należy do najzdrowszych przetworów mlecznych. Choć ma stosunkowo niską zawartość wapnia, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin A, D oraz B12, a także cynku i potasu. Aby uzyskać ten wartościowy produkt, potrzeba dobrej jakości mleka i...