Charakterystyka inkubatorów do mleka

Mleko krowie mimo licznych kontrowersji wciąż zajmuje istotne miejsce w diecie człowieka. Jeśli nie pijemy samego mleka, to chętnie spożywamy przetwory mleczne. Ważne jest, aby mleko dostarczane do przetwórców, a później do konsumentów nie zawierało żadnych substancji szkodliwych. Dlatego znaczące jest kontrolowanie jego jakości, które można przeprowadzić przy pomocy analizatora mleka.

Dlaczego warto kontrolować mleko przy użyciu inkubatora mleka?

Konieczność ochrony zdrowia stada wiąże się z tym, że krowom podaje się antybiotyki. Może to niestety powodować, iż w mleku pozostaną ślady po przeprowadzonej farmakoterapii. Normy określające ilość dopuszczalnego w mleku antybiotyku są bardzo surowe, np. ilość tolerowanej penicyliny to zaledwie 0,0004 j.m./ml. Przy czym już 1 ml mleka od krowy poddanej antybiotykoterapii może skazić nawet 25 kg mleka zebranego od zdrowego stada krów. Mleko zanieczyszczone antybiotykami jest szkodliwe dla konsumentów, gdyż sprzyja powstawaniu antybiotykooporności – będącej problemem współczesnej medycyny. Obecne w mleku antybiotyki mogą doprowadzać do uszkodzenia przewodu pokarmowego oraz obciążać wątrobę, przyczyniają się też do wzrostu zachorowań na choroby autoimmunologiczne, np. alergię, atopowe zapalenie skóry itp. Mleko zawierające substancje hamujące jest nieprzydatne w przetwórstwie, gdyż obecne w nim antybiotyki nie pozwolą na rozwój i działanie bakterii odpowiadających za jego ukwaszenie, np. w produkcji kefirów czy jogurtów. Dlatego już wprost po udoju warto przeprowadzić analizę mleka pod kątem obecności niepożądanych antybiotyków. Systematyczne badanie pozwala rolnikowi na bieżąco monitorować w stadzie stan zdrowia, który przekłada się na jakość otrzymanego mleka.

Jaki można wybrać inkubator do mleka?

Mleko, w którego składzie wykryje się przekroczoną normę substancji hamujących, nie zostanie przyjęte do przetwórni. Nadaje się jedynie do utylizacji, a to oznacza ogromną stratę dla producenta. Wiąże się też z dalszymi następstwami, czyli kontrolami weterynaryjnymi, wstrzymaniem skupu surowca, a w drastycznych sytuacjach – karami finansowymi. Istotne jest zatem przeciwdziałanie, a można tego dokonać poprzez zaopatrzenie się w inkubatory do mlekaOferowane urządzenie, którego jesteśmy producentami, nie wymaga od użytkowników stosowania specjalistycznej wiedzy laboratoryjnej. Jego działanie jest proste, niemal intuicyjne. Nasze inkubatory do testów na antybiotyki posiadają atest Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, są urządzeniami grzewczymi współdziałającymi z testami firmy Ballya Just testy. Ich użytkownicy w krótkim czasie, bo w ciągu 10 minut uzyskują rzetelną informację o czystości mleka. Oferujemy:

  • Inkubator do testów Ballya Just testy, zawierający 8 stanowisk z czterema niezależnymi timerami.
Najważniejsze etapy produkcji mleka

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić...

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę? Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać...

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń...