Jakie mleko jest uznawane za zdrowe?

Chociaż od kilku lat trwają dyskusje o tym, czy mleko krowie ma rzeczywiście wartość dietetyczną dla człowieka, wciąż przedstawiane są dowody na to, że dostarcza ono nam wielu składników odżywczych. Wbrew pozorom mleka krowiego nie można łatwo zastąpić mlekiem roślinnym (które mlekiem jest tylko z nazwy).

Co daje nam mleko krowie?

Mleko krowie jest oczywiście bogate w pełnowartościowe białko, wysoko przyswajalny wapń o raz witaminy z grupy B. W mleku znajduje się też CLA, czyli sprzężony kwas linolowy odpowiedzialny za stymulację procesów metabolicznych, a także chroniący nas przed cukrzycą i chorobami zwyrodnieniowymi. Mleko krowie jest bogate w witaminę D, karotenoidy i wiele ważnych mikroelementów. Tych rzeczy nie znajdziemy w mleku roślinnym. Znajdują się one bowiem w tłuszczu mlecznym, który w mleku roślinnym jest zastępowany olejem roślinnym. Za zdrowe uznaje się także mleko UHT, czyli mleko, które po udoju zostało sterylizowane. Proces ten nie tylko zapobiega szybkiemu zepsuciu się mleka, ale też stymuluje rozwój bakterii probiotycznych w ludzkim przewodzie pokarmowym. Mleko UHT pozostaje bogate w witaminy bardziej niż np. mleko pasteryzowane.

Analityka i testowanie mleka

Mleko po udoju, gdy trafia do zakładu przetwórczego, jest poddawane różnym badaniom. Do ich wykonania służy między innymi specjalny analizator mleka czy testy do mleka. Może bowiem okazać się, że w mleku znajdują się antybiotyki, którymi leczona była krowa – takie mleko jest utylizowane, a jego dostawca musi liczyć się z kontrolą z inspektoratu weterynarii. W mleku mogą też znajdować się bakterie patogenne, które są zalążkiem choroby. Jak one trafiają do mleka? Często z powodu nieodpowiedniej higieny udoju lub przetrzymywania mleka, czasami są efektem kontaktu zwierzęcia z chorym człowiekiem. Badania i testy mają zagwarantować to, że mleko, które trafia do sklepów, jest zdrowie, a człowiek może bezpiecznie je spożywać. Mleka krowiego nie powinny spożywać tylko osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, ci, uczuleni na białko mleka, oraz niemowlęta i małe dzieci, które mają jeszcze zbyt wrażliwe układy wydalnicze.

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić...

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę? Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać...

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń...