Kultury bakterii w jogurtach I kefirach

W produktach mlecznych, czyli w jogurtach i kefirach, znajdują się pożyteczne kultury bakterii, które wspomagają pracę jelit oraz całego układu pokarmowego. Czym są i na czym polega ich dobroczynny wpływ na ludzki organizm? Sprawdź w naszym wpisie!

Kultury bakterii, czyli właściwie co?

Na żywe kultury bakterii w jogurtach oraz kefirach składają się starannie wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego, dodawane w trakcie produkcji mlecznych przetworów. Bakterie osiedlają się i rozmnażają w jelitach, wzmacniając naturalnie występującą w nim mikroflorę. To właśnie ona jest barierą ochronną dla chorobotwórczych drobnoustrojów i odpowiada za prawidłowe trawienie. Mikroflora jelitowa wytwarza także ważne dla organizmu witaminy:

  • B2,
  • K.

Komu w szczególności zaleca się spożywanie jogurtów i kefirów?

Przetwory mleczne powinny stanowić składnik codziennej diety każdego z nas. Warto po nie sięgać zwłaszcza po zakończeniu kuracji antybiotykowej, lekarstwa bowiem niszczą florę bakteryjną w jelitach. Osoby narażone na długotrwały stres także powinny włączyć w swój jadłospis jogurty i kefiry. Florze bakteryjnej zagraża również przedłużające się napięcie psychiczne. Jeśli nie tolerujesz laktozy lub cierpisz na wrzody żołądka nie wahaj się i codziennie wypij jogurt lub kefir.

Jak sprawdzić, czy mleko jest mlekiem wysokiej jakości?

Jakość jogurtów oraz kefirów zależy w dużej mierze od jakości mleka, z którego są produkowane. Dlatego, będąc hodowcą, warto sprawdzać, czy produkowane mleko jest pozbawione antybiotyków. W tym celu polecamy zaopatrzenie się w oferowane przez nas Ballya Just testy, które szybko wykryją antybiotyki z grupy betalaktamowej oraz tetracykliny. Badaną próbkę mleka inkubuje się przez 3 minuty, następnie zanurza test i poddaje się kolejnym 7 minutom inkubacji. Po upływie określonego czasu odczytaj wynik. Warto także zaopatrzyć się w urządzenia do inkubacji mleka, z Ośmioma stanowiskami i z oddzielnymi czterema timerami. W takich inkubatorach jednocześnie przeprowadzisz badanie kilku próbek.

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić...

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę? Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać...

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń...