Metody badania sera

Badanie sera. Analiza sensoryczna i fizykochemiczna


Badania sensoryczne przeprowadzane są przez wyspecjalizowanych degustatorów w zakresie konsystencji, barwy, smaku i zapachu. W przypadku analizy fizykochemicznej badaniu zostaje poddany nie tylko finalny produkt spożywczy, ale materiałem badawczym jest również mleko przerobowe. Wyznacza się gęstość mleka metodą areometryczną oraz kwasowość miareczkową, poziom pH i zawartość tłuszczu, białka i laktozy.  Zawartość wody wyznacza się metodą suszenia, natomiast w przypadku analizowania składu wartości odżywczych posługuje się metodą Gerbera dla tłuszczu, metodą Bertranda dla laktozy oraz metodą Kjeldahla dla białka. Zawartość tłuszczu i wilgotności w serze można skutecznie badać za pomocą nowoczesnych analizatorów, które są szybszą alternatywą dla tradycyjnych metod, pozwalają uzyskać wynik już w 45 sekund i optymalizują produkcję sera.

W przypadków serów twarogowych należy dodatkowo ocenić ilość wyciekającej serwantki w wyliczeniu procentowym. Analizę fizykochemiczną należy kilkukrotnie powtórzyć, a następnie porównać wyniki. Podczas badania serów można także przeprowadzić analizę reologiczną i ocenić twardość sera. W tym celu wykorzystuje się zaawansowane analizatory tekstury. Natomiast za bezpieczeństwo zdrowotne produktu spożywczego odpowiadają analizy mikrobiologiczne na obecność bakterii, pleśni, drożdży i innych patogenów.

Badanie sera. Jak wykryć antybiotyk w produkcie?


Problem pozostałości antybiotyków w żywności jest wciąż aktualny. Podawanie zwierzętom hodowlanym antybiotyków w celu stymulacji ich wzrostu jest nie tylko nieetyczne, ale także szkodliwe dla zdrowia zwierząt i ludzi. Pozostałości antybiotyków w żywności mogą wywoływać reakcje alergiczne, negatywnie wpływać na mikroflorę jelitową i generować oporność drobnoustrojów. Rozporządzenie UE zakazuje stosowania antybiotyków w tym celu, więc tego typu praktyki są dodatkowo niezgodne z prawem i mogą skutkować nałożeniem na hodowcę bardzo wysokich kar pieniężnych. 

Do wykrywania antybiotyków w produktach żywnościowych i ich surowcach wykorzystuje się specjalistyczne testy oraz analizy laboratoryjne. Badanie sera można uzupełnić analizą mleka użytego do jego produkcji pod kątem obecności niepożądanych substancji. W tym celu wykorzystuje się analizatory do wykrywania obecności antybiotyków, takich jak beta-laktamy czy tetracykliny. Pamiętajmy, aby stosować produkty najwyższej jakości. Zaliczamy do nich testy Ballya Just testy, które analizują próbkę surowego mleka metodą immunoreceptorową.

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić...

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę? Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać...

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń...