Sposoby wykrywania mastitis

Mastitis to groźne, zmniejszające wydajność krów mlecznych, zapalenie gruczołu wymion. Każdego roku schorzenie dotyka od 20% do 50% zwierząt. Jak rozpoznać je u bydła?

Jak wykryć mastitis?

Przy rozpoznawaniu mastitis niezwykle ważna jest obserwacja stada. Kliniczna odmiana zapalenia wymienia daje wyraźne objawy miejscowe: występuje opuchlizna, zaczerwienienie, twardnienie tkanek, ból i zwiększona wrażliwość na dotyk, a także zmiany w jakości otrzymywanego mleka — z tego powodu diagnostyce mastitis istotne jest przedzdajanie. Niepokój hodowcy powinno wzbudzić mleko o wodnistej konsystencji i zmienionej barwie, z widoczną obecnością krwi, wydzieliny surowicznej i kłaczków. Co więcej,  przy zapaleniu gruczołów mlecznych u krów występują objawy ogólne, takie jak brak apetytu, wzrost temperatury czy spadek wydajności mlecznej.

Subkliniczne zapalenie wymion

Choroba najczęściej występuje jednak w formie utajonej, bez widocznych gołym okiem objawów i zmian w wyglądzie wymion. Pierwszym symptomem, który może świadczyć  o wystąpieniu subklinicznej formy zapalenia gruczołu mlekowego, jest zmiana zachowania zwierzęcia, np. przyjście krowy do dojni o innej godzinie niż zazwyczaj. 

Skuteczną metodą rozpoznawania masitis w formie zarówno klinicznej, jak i podklinicznej jest Terenowy Odczyn Komórkowy. Badanie, popularnie zwane metodą tackową, polega na wlaniu mleka z każdego strzyka na czteroczęściową tackę i wymieszanie go ze specjalnym płynem do testowania mleka. Mieszanina zmienia kolor oraz  konsystencję w zależności od ilości występujących w niej komórek somatycznych, pojawiających się w mleku, gdy organizm zwierzęcia walczy z zapaleniem. 

Sposobem na zdiagnozowanie masitits jest badanie bakteriologiczne. Celem diagnostyki laboratoryjnej próbki mleka jest nie tylko rozpoznanie choroby, ale również identyfikacja przyczyn, jakie ją wywołały. Dzięki temu możliwe jest dobranie optymalnego sposobu leczenia.

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić...

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę? Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać...

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń...