Mleko surowe, czyli, mleko uzyskane z gruczołów mlecznych zwierząt hodowlanych, niepodgrzane do temperatury 40oC i niepoddane innego rodzaju obróbce technologicznej, wciąż budzi pewne obawy. Składa się w 88% z wody oraz w 12% z suchej substancji, czyli tłuszczów, białek, laktozy i soli mineralnych. Posiada swoich zwolenników oraz przeciwników. Mleko surowe jednak nie jest przeznaczone tylko do bezpośredniego spożywania, stanowi bowiem bazę dla wszystkich produktów mleczarskich i to właśnie od jego jakości zależy ich smak. Aby sprawdzić, czy surowe mleko jest bezpieczne dla konsumentów i czy nie posiada w swoim składzie niebezpiecznych antybiotyków, zalecamy przeprowadzenie badań z naszymi profesjonalnymi analizatorami mleka. Sprawdźmy teraz, jakie szczególne właściwości ma mleko surowe.
Mleko surowe ma bogaty skład
W składzie mleka surowego znajdziesz wiele witamin, w tym witaminy:
- B1,
- B6,
- B9,
- B12,
- C.
Surowe mleko obfituje również w witaminy A, D, E i K oraz kwasy tłuszczowe. Podobnie jak pasteryzowane, zawiera 80% kazeiny, czyli białka.
Mleko surowe jest lepiej tolerowane przez alergików
Mleko surowe jest lepiej tolerowane przez osoby, które borykają się z uczuleniem na laktozę. Laktoza jest cukrem, znajdującym się w mleku. Za jego trawienie odpowiada laktaza, wytwarzana przez jelito cienkie. Jeśli organ ten nie wytwarza wystarczającej ilości laktazy, wówczas pojawiają się objawy alergii: wzdęcia i biegunki. Surowe mleko jest bardziej wskazane dla takich osób, gdyż zawiera bakterie Lactobacillus, które produkują laktazę, a które są niszczone podczas pasteryzacji.
Jakie są pozostałe właściwości mleka surowego?
Oddawane do skupów mleko surowe powinno być produktem najwyższej jakości. Takie mleko będzie charakteryzowało się bardzo delikatnym, lekko słonym, a zarazem słodkim smakiem oraz naturalnym, świeżym zapachem. Powinno posiadać niewielką liczbę bakterii oraz zerową ilość organizmów chorobotwórczych. Nie będzie wykazywało objawów aktywności enzymatycznej i będzie zawierało niską ilość komórek somatycznych. Nie jest dopuszczalne także, aby surowe mleko posiadało jakiekolwiek szkodliwe substancje, powinno natomiast zawierać naturalne substancje odżywcze.