Na czym polega bioprotekcja mleka?

Na czym polega bioprotekcja mleka?

Nawet osobom, które niezwiązane są z branżą mleczarską, zdarzało się usłyszeć zwrot „bioprotekcja mleka”. Nic w tym dziwnego. Szczepionki mleczarskie mają ogromny wpływ na wyroby mleczne, które spożywamy. Czym dokładnie jest bioprotekcja mleka i dlaczego jest nam potrzebna? Sprawdźmy!

Szczepienie mleka

Bioprotekcja mleka polega na dodawaniu do przetworów mlecznych odpowiednio wyselekcjonowanych kultur bakterii. Mają one pozytywny wpływ nie tylko na smak i wygląd gotowego sera, mleka czy jogurtu, ale też zatrzymują  rozwój bakterii, które są szkodliwe dla zdrowia człowieka. Szczepienie mleka umożliwia mu także nadanie właściwości prozdrowotnych. Odpowiednie szczepionki wyrobach mleczarskich dbają o poprawne funkcjonowanie flory bakteryjnej w naszych żołądkach, a także wspierają nasze organizmy w walce z wirusami i szkodliwymi bakteriami. Probiotyczne jogurty są także wspaniałą osłoną dla naszych jelit i dróg moczowo-płciowych.

Rodzaje szczepionek do serów

Boprotekcja jest skuteczna tylko wtedy, gdy do danego przetworu mlecznego zostanie dodany odpowiedni szczep bakterii. Jest to kluczowe zwłaszcza w przypadku produkcji serów. Różne jego gatunki wymagają różnych szczepionek. Szczepionki do sera możemy podzielić na mezofilne i termofilne. Pierwsze znajdują zastosowanie przy produkcji serów w temperaturze nieprzekraczającej 38oC, tj. świeżych, pleśniowych i półtwardych. Drugie z kolei dodaje się do serów wytwarzanych w zakresie temperatur 40-60oC, takich jak mozzarella czy twaróg. Szczepionki można podzielić też ze względu na ich działanie. Tu wyróżniamy kultury startowe odpowiedzialne za proces fermentacji mleka i kultury uzupełniające, które nadają produktowi dodatkowe cechy smakowe lub wizualne. Zamawiając szczepionkę do sera, zamawiający musi więc doprecyzować, czy interesują go bakterie do sera Edam, Tylżyckiego, Gouda, Salami itp. Wcześniej wspomniane szczepionki mezofilne stosuje się też bardzo często w procesie zakwaszania mleka i śmietany.

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Najważniejsze etapy produkcji mleka

Mleko musi spełniać wszystkie normy dotyczące jakości. Większość osób kupując je w sklepie, nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda proces produkcji. W pierwszej kolejności krowy są dojone za pomocą dojarek elektrycznych lub ręcznie, ale ich mleko nie może trafić...

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Jak badać mleko we własnym zakresie?

Czy warto badać mleko na własną rękę? Próbki surowego mleka mogą zostać zbadane przez wyspecjalizowane laboratoria lub przez specjalistów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hodowcy, którym zależy na optymalizacji produkcji mogą również dokonywać...

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory do mleka. Czym są I jak działają?

Analizatory mleka do badania składu i wykrywania antybiotyków Analizatory mleka służą do wykonywania analiz jakościowych i badań przesiewowych w zakresie kilku kluczowych parametrów. Analizatory do mleka dzielą się na kilka rodzajów. Pierwsza grupa urządzeń...