Blog
Probiotyki i ich zawartość w mleku
Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakterii kwasu mlekowego. Przyczyniają się do utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej,...
Metody badania sera
Badanie sera. Analiza sensoryczna i fizykochemiczna Badania sensoryczne przeprowadzane są przez wyspecjalizowanych degustatorów...
Czym cechują się szczepionki mleczarskie?
Jogurty, sery, twarogi - kto z nas nie sięga po nabiał? Te najwyższej klasy produkty, które tak cenimy, są efektem naturalnych...
Sposoby wykrywania mastitis
Mastitis to groźne, zmniejszające wydajność krów mlecznych, zapalenie gruczołu wymion. Każdego roku schorzenie dotyka od 20% do...
Ballya just testy. Co to takiego?
Dobrej jakości mleko to mleko niezawierające w swoim składzie antybiotyków. Aby sprawdzić, jaki jest skład mleka, polecamy...
Jak produkuje się mascarpone?
Mascarpone to włoski ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Coraz częściej używamy go jako składnika...
Kultury bakterii w jogurtach I kefirach
W produktach mlecznych, czyli w jogurtach i kefirach, znajdują się pożyteczne kultury bakterii, które wspomagają pracę jelit...
Jak powstaje słodki twaróg?
Twaróg to produkt, który znajdziemy na wielu półkach sklepowych. Doceniamy jego wyśmienity smak i prozdrowotne właściwości,...
Tajniki produkcji ricotty
Wśród włoskich specjałów olbrzymią popularnością cieszy się serek ricotta, zawierający o 30% więcej wapnia niż zwykły twaróg....
Właściwości mleka surowego
Mleko surowe, czyli, mleko uzyskane z gruczołów mlecznych zwierząt hodowlanych, niepodgrzane do temperatury 40oC i niepoddane...
Witamy na blogu firmy justest
Serdecznie witamy wszystkich klientów na naszym blogu. Stworzyliśmy go po to, żeby zaprezentować i przybliżyć ofertę naszej...